2. rész: A fogászati kezelés pontos menete

Előző cikkünkben igyekeztünk bemutatni, hogy hogyan juthatunk el a kezelés megkezdéséig, most pedig lássuk, hogy mi a kezelés pontos menete, ha akár többféle kezelésről, akár teljes száj rendezésről van szó.

  1. Az első lépés mindig a „szájhigiénés kezelés”, közismertebb nevén a „fogkő eltávolítás”, melyet a dentál higiénikus végez annak érdekében, hogy egy megfelelően tiszta környezetben kezdődhessen a kezelés. Ennek a kezelésnek szerves részét képezi a „szájhigiénés instruálás”, vagyis a helyes szájápolási szokások elmagyarázása és bemutatása.

  2. Ezt követi bizonyos esetekben a már nem menthető fogak/gyökerek eltávolítása, hogy azok ne rontsák tovább a még menthető fogak állapotát. Ezután, amennyiben fogágybetegség áll fenn, egy vagy több lépésben jön a fogágy kezelése. (Ezen lépések természetesen nem érintenek minden pácienst!)
  3. Az fogágy kezelését követően, vagy bizonyos esetekben közben, megtörténhet a problémás fogak helyreállítása „restauratív” kezelésekkel. Ilyen például a tömés, az inlay, illetve a gyökérkezelés.

  4. Amikor már minden szájban lévő fog stabil és egészséges, valamint az íny is megfelelő állapotba került, amennyiben szükséges és a páciens is vállalja, megkezdődhet a kusza fogazat/helytelen harapás helyreállítása fogszabályozó kezeléssel. Tudni kell, hogy a fogszabályozás lehetősége nincs korhoz kötve!
  5. Ha ez megtörtént (vagy egyáltalán nem is volt szükség fogszabályzásra), megkezdődhet a hiányzó fogak pótlása hidakkal, implantátumokkal, vagy kivehető pótlásokkal. A lehetőségek és szituációk száma határtalan, így ezeket most nem is részletezzük, mert minden esetben a páciens saját fogazati állapotához mérten történik a kezelés.

Bár azt hihetnénk, a fogak végleges pótlásával örökre megszabadulhatunk a fogorvosunktól, ez sajnos (nem is annyira sajnos :)) nem teljesen helytálló. Bármely befejezett kezelést egy fenntartó kezelés követ, vagyis minimum fél évente (mindig orvossal egyeztetve), egy ingyenes szűrővizsgálat során bizonyosodhatunk meg arról, hogy a fogak és az íny állapota, valamint az otthoni tisztítás minősége kiváló, vagy ha esetleg mégsem, akkor időben közbe tudunk lépni, így elkerülve egy újabb nagyobb kezelést!

Röviden, „zanzásítva”, ennyi egy teljes fogászati kezelés! Persze a legtöbb embert ennek csak egy bizonyos része érinti!

Ezzel két részes cikkünk végére értünk, amiket ha elolvasott, az azt jelenti, hogy az elhatározás már biztos megvan! Nincs más hátra, mint megragadni a telefont, időpontot kérni, és attól kezdve mindenben segítünk, hogy az új évben Önnek is megvalósuljon a fogadalma, és olyan mosolya legyen, amilyenre mindig is vágyott! További információkért vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kérjen tőlünk ingyenes konzultációt!

Dr. Párkányi László
 

Kérjen ingyenes konzultációt fogászatunkba!

Hungarian