A fogorvostudomány rendkívül gyorsan fejlődő ágazat, különös tekintettel az úgynevezett „esztétikai” vagy „kozmetikai” fogászatra. Ahogy a médián keresztül egyre gyakrabban találkozunk hófehér, szabályos fogazattal, és ezáltal gyönyörű, egészséges hatású mosollyal, az igény jelentősen megnövekedett a fogak esztétikai helyreállítására. Ezen beavatkozás egyik első és legfontosabb lépése a digitális mosolytervezés. 
 

Mit jelent az esztétikai fogászat?

Egyre több olyan pácienssel találkozunk, akik az amúgy egészséges, de kicsit kusza, aszimmetrikus, megsárgult, letöredezett vagy megkopott fogazatukat szeretnék helyreállíttatni. Az esztétikai fogászat egy olyan terület, ami elsősorban nem a beteg fogak megmentését vagy a hiányzó fogak pótlását szolgálja (természetesen ha szükséges, részei lehetnek ilyen jellegű beavatkozások is), hanem a mosoly esztétikáján hivatott változtatni! Ennek megfelelően főképpen az elülső, legfőképpen a felső elülső fogak esztétikai átalakítására terjed ki. Ezeket a fogakat (hacsak nincs súlyos helyzeti eltérés) általában kerámia héjakkal, esetenként kerámia koronákkal tudjuk természetes hatást keltve újjá varázsolni színben, méretben és formában egyaránt!

Miért fontos a digitális mosolytervezés?

Felmerül a kérdés, hogy vajon honnan tudhatná a fogorvos vagy a fogtechnikus, hogy pontosan milyen kinézetű fogakat szeretne a páciens? Erre persze adódik a válasz: “A páciens részletesen elmagyarázza, milyet szeretne!” Sajnos azonban, ez közel sem ilyen egyszerű!

Tegyük fel, hogy a páciens kicsit hosszabb, kicsit kerekebb, kicsit szimmetrikusabb fogakat szeretne. De mit értünk ezen relatív változtatások alatt? Természetesen mindenki mást! Mást gondol „kicsit szimmetrikusabbnak” vagy „esztétikusan fehérnek” a páciens, és mást a fogtechnikus! Emiatt a páciens még a kívánt változtatások részletes leírását követően is szembesülhet olyan végeredménnyel, melyek nem fedik teljes egészében az ő elképzeléseit. Ennek a problémának a kiküszöbölésére jött létre a digitális mosolytervezés!

Hogy néz ki a folyamat?

Több módja és iránya is van a technikának, de mindegyik alapja a számítógépes „látványtervezés”. Ez hasonlóképpen működik, mint egy ingatlan esetében. Mielőtt a tényleges munka megkezdődne, előre meg lehet tekinteni élethű módon a majdani végeredményt, és ez elegendő információt ad arra vonatkozóan, hogy ez az állapot a konkrét munkában teljesen lemásolható legyen!

Az első lépés, hogy néhány fotót és lenyomatot készítünk a páciensről, valamint átbeszéljük az alapvető esztétikai igényeket. Ezt követően, a mosolygós fényképeket felhasználva, számítógépen „átrajzoljuk” a fogakat a kívánt méretre, formára, színre, szimmetriára. Ezt a páciens a monitoron ellenőrizni tudja, és a tervező mellett ülve addig kérheti a további változtatásokat, míg a képernyőn látható mosolyával a saját arcán maradéktalanul elégedett nem lesz! Nincs zsákbamacska, már a kezdés előtt, maga a páciens választja ki a pontos végeredményt!

A következő lépés, hogy az elfogadott digitális terv alapján elkészül egy 3D nyomtatott minta, mely alapján a fogorvos ideiglenes műanyagból a szájban is szemléltetni tudja a számítógépes tervezés pontos mását, melyet a páciens így tükörben, önmagán is tud ellenőrizni, mielőtt bármi beavatkozás történne! Ha az ismételt jóváhagyás megtörtént, a fogorvos elkezdi a fogak előkészítését, és már az első kezelés alkalmával, az új fogak pontos másával el tud készíteni egy ideiglenest, amíg a végleges héjak elkészülnek. Az ideiglenesnek köszönhetően a páciens (bár műanyagból még) másnak is meg tudja mutatni, valamint beszéd közben is ki tudja próbálni az új fogakat.

Nagyjából egy hét fogtechnikai munka után a fogtechnikus a 3D minta alapján a számítógépes tervezés pontos mását elkészíti kerámiából, melyet a fogorvos egy alkalom során kémiailag hozzárögzít az előkészített, saját fogakhoz, így onnantól fogva azok teljes értékű fogakat képeznek a hőn áhított esztétikával!

Összefoglalva, ez a modern technika lehetővé teszi, hogy a páciens esztétikai elképzelése számítógépes pontossággal jelenjen meg az új fogain gyorsan, kiszámíthatóan és fájdalommentesen!

Ha Ön is szeretné fogait a legmodernebb és legprecízebb technikával szebbé varázsolni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Párkányi László
 

Kérjen ingyenes konzultációt fogászatunkba!

magyar