Endodoncia = gyökérkezelés, mi a célja?

A gyökérkezelés célja a gyulladt vagy elhalt fogbél eltávolítása, és a baktériumok kimosása a gyökércsatorna rendszerből. Ehhez számos antibakteriális oldatot használunk, amelyeknek adott ideig a gyökércsatornában kell lenniük, hogy kifejtsék hatásukat.

Mikor van szükség gyökérkezelésre? És mikor kell egy fogat újragyökérkezelni?

Ha a fogbél elhalt vagy gyulladásban van és fájdalmat okoz. Újragyökérkezelni pedig olyan fogat kell, amelyik a gyökérkezelés befejezése után is panaszt okoz és/vagy alkalomszerűen duzzanat van a fog mellett.

Mennyi ideig tart egy gyökérkezelés?

A jó munkához idő kell, ez hatványozottan igaz a gyökérkezelésre. A beavatkozás célja a gyökércsatorna minél tökéletesebb fertőtlenítése, aminek lételeme a használt oldatok antibakteriális hatása. Így, mivel ezen anyagok hatása nem siettethető, általánosságban elmondható, hogy a hatékony és sikeres gyökérkezeléshez hosszabb időpont szükséges, átlagban 1,5 óra. Adott esetben lehet hogy 2-szer is el kell jönni, ez a fog állapotán is múlik. Rendelőnkben az esetek 90%-ában 1 effektív, hosszabb kezelés alatt el tudjuk végezni a gyökérkezelést és a gyökértömést.

Hogyan történik a kezelés?

A páciens relatíve kényelmes, fekvő pozícióban van a székben, szájában egy gumilepedővel,mely biztosítja, hogy a páciens ne nyeljen le semmilyen anyagot, a fog tisztítására használt vegyszert vagy eszközt, és ne is lélegezze be ezeket. Ez a legbiztonságosabb megoldás. A páciens az orrán keresztül és minimálisan a száján keresztül is kap levegőt.

Minden fog megmenthető vagy van amikor nem javasolt a gyökérkezelés?

Hogy egy fogat mikor nem lehet már gyökérkezelni, azt minden esetben a fogorvosnak, lehetőleg a kimondottan ezzel a területtel foglalkozó specialistának kell eldöntenie. 

A két leggyakoribb ok, amely miatt nem lehet gyökérkezelni egy fogat:

1. Annyira sok hiányzik a fog koronális azaz szájüregi részéből, hogy nem érdemes gyökérkezelni a fogat, azaz nem menthető.

2. Már valaki próbálta gyökérkezelni, de nem sikerült elvégezni a beavatkozást, azaz az valamilyen akadályba ütközött. Az említett akadály sokszor meggátolja a fog újboli gyökérkezelését. Emiatt fontos, hogy elsőre kell jól megcsinálni. Ha az operatőr nem érzi, hogy ő rendelkezne azzal a tudással vagy eszközparkkal, amely egy bonyolultabb anatómiával rendelkező fog kezeléséhez szükséges,  akkor jobb ha meg sem próbálja, hanem ezzel a területtel foglalkozó kollegához referálja a pácienst.

 

Kérjen ingyenes konzultációt!

Mivel minden eset egyedi, eltérő kezelést igényel, valamint az elvárások is különböznek, ezért gyakran szolgáltatásaink árai is egyediek. Fáradjon el hozzánk egy INGYENES konzultációra, mely során az Ön egyedi esetének és elvárásainak megfelelően alkotjuk meg személyre szóló kezelési tervét, és árajánlatát!

 

 

Rendelési idő

Kedd, csütörtök, péntek, 15-18h,
vagy előre egyeztetett időpontban.