Az emberek többsége, amikor meglátja egy fogorvosi rendelő árlistáját, egyéni kezelési tervének végösszegét, vagy amikor egy tömés után megkapja a recepción a 20 000 forintról szóló számlát megdöbbenhet, hogy miért is került ez ennyibe, hiszen a folyamat mindössze fél órát vett igénybe! Az alábbi cikkben most utánajárunk, hogy mi is az oka a “rendkívül drága” fogorvosi árképzésnek!  

Egyetem, szakvizsgák, képzések

Ahhoz, hogy egy fogorvos bármilyen beavatkozást végrehajthasson, először is el kell végezni egy fogorvosi egyetemet, de legtöbb esetben a magánrendelő fogorvosok szakvizsgával is rendelkeznek. Ugyan vannak olyan szerencsések, akiknek kiváló tanulmányi eredményei miatt az állam finanszírozza az 5 év egyetemet, sőt, akár még az azt követő 3 év szakképzést is, sokaknak azonban az egyetem minden féléve közel 1 millió forintba kerül, és a szakképzés is százezres nagyságrendű félévente! Erre jönnek rá a külföldi mester képzések, konferenciák, szakkönyv vásárlások, melyek további milliókat tesznek ki. Egy igazán elhivatott fogorvosnál ráadásul nem áll meg a képzés még a szakvizsga után sem!

A rendelő költségei

Mivel jelen esetben magánrendelésről, vagyis nem állami intézményről beszélünk, így értelemszerűen az orvosnak be kell fektetni egy nagyon komoly higiéniai követelmények szerint kialakított ingatlanba, ami havonta százezres bérleti díjat vagy összességében akár több 10 millió forintot is jelenthet. Ezen felül egy rendelő kialakításához és fenntartásához számos díjköteles engedélyt (röntgen készülék, veszélyes hulladék...) kell kiváltani, nem is beszélve a rezsiről, ami a nagy fogyasztású gépek, világítások miatt sokszorosát teszik ki egy átlag családi rezsidíjnak.

Az alkalmazottak

Ne felejtsük el azt sem, hogy az orvos sosem egyedül dolgozik. Minden bent töltött órában (függetlenül attól, hogy éppen van-e páciens) fizet egy asszisztenst, és sok esetben akár recepciós munkatársat is, természetesen a járulékokkal együtt!

Az eszközök

Nincs rendelő eszközök nélkül! A „fogorvosi szék” (köznyelven) egy nagyon összetett szerkezet, mely tartalmaz többek között „fúró motorokat”, lámpát, öblítő rendszert és ultrahangos eszközt. Egy ilyen készülék ára, egy átlagos minőséget nézve kb. 6-7 millió forint, de egy csúcskategóriás készülék esetében ez az összeg könnyedén lehet akár 15-20 millió forint is! Egy ilyen szék nélkül semmilyen kezelés nem végezhető el a rendelőben!

Egy tömés elkészítéséhez rengeteg eszköz és anyag szükséges! A sok százezres gépek („fogászati könyökdarab”, „polimerizációs lámpa”) mellett fúrók, számos színben elérhető tömőanyag a megfelelő előkészítő savakkal és ragasztókkal, formaadó „matricák”, szárazságot biztosító „kofferdam”, polírozó eszközök és még rengeteg kiegészítő anyag, amiknek folyamatosan rendelkezésre kell állnia. Ezek többnyire egyszerhasználatos, kopó eszközök, így igen magas összegeket képviselnek.

Mindezekből látható, hogy sok év tanulás és jelentős anyagi befektetés előzi meg akár egy egyszerű tömés elkészítését is. Ezekből következik, hogy még a magas rezsidíjak ellenére sem a vele eltöltött idő határozza meg a munka értékét, hanem a szakértelem és az anyagi felszereltség! Minél komolyabb kezelésről, beavatkozásról beszélünk, annál jelentősebbek a fogtechnikai költségek, magasabbak az anyagköltségek és annál hosszabb időre van szükség a tudás megszerzéséhez annak érdekében, hogy tökéletes és kifogástalan ellátást biztosíthassunk. Figyelembe véve tehát a fentieket, tényleg olyan drága az a „húszezres tömés”?

Amennyiben Ön is fogászati beavatkozás előtt áll, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot, mi minden költségekkel kapcsolatos információról tájékoztatjuk!

Ha Ön is szeretné fogait a legmodernebb és legprecízebb technikával szebbé varázsolni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Párkányi László
 

Kérjen ingyenes konzultációt fogászatunkba!

magyar