1. rész: A fogászati kezelés megkezdése

Az év utolsó napjaiban számos fogadalmat teszünk. A leggyakoribbak a „többet edzem” és az „egészségesebben táplálkozom”, melyek egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet kiindulópontjai. Életünk pozitív irányba történő változásához egy megújult, egészségesebb és szebb mosoly is hozzájárul, így szintúgy képezhetik sok ember újévi fogadalmát! Az alábbi cikkben ennek kivitelezéséhez nyújtunk segítséget!

Az első lépés

Az első és legfontosabb dolog, az elhatározás, ami jó eséllyel már ezen sorok olvasásakor kezd megfogalmazódni. Mielőtt azonban belevágnánk egy nagy fogászati beavatkozásba, három fontos dolgot érdemes tudni:

  • hosszú időbe telhet (általában hónapok)
  • jelentős anyagi ráfordítást igényelhet (kiindulási állapottól függően)
  • fájdalommal nem, de kisebb kellemetlenségekkel járhat (minden szükséges kezelés érzéstelenítésben történik)

Ugyanakkor, tisztában kell lennünk azzal is, hogyha ezen kellemetlen tényezők miatt halogatjuk a kezelés megkezdését, akkor az állapot romlani fog, ezáltal helyrehozni is több idő, pénz, kellemetlenség...

Ha tehát megszületett az elhatározás, és felkészültünk arra is, hogy egy ilyen mosoly átalakítás nem feltétlenül egy „séta galopp”, akkor nincs más hátra, mint felkeresni a megfelelő, profi orvos csapatot (akár a High Dent csapatát :) ), és időpontot kérni!

Megvan az időpont, hogyan tovább?

Az időpontegyeztetés után érdemes felkészülni az első találkozásra. Fontos tudni, hogy professzionális helyeken egy teljesen ismeretlen állapot kezelése nem kezdődik el azonnal. Az első alkalom egy alapos állapot felméréssel, adatok rögzítésével, kérdések és panaszok meghallgatásával, valamint a szükséges röntgenfelvételek megkérésével vagy elkészítésével telik. Az első találkozáskor tehát sem fájdalomra, sem fizetésre nem kell készülni (legalábbis nálunk :) )! Kivételt képeznek természetesen az „akut” kórképek, amikor a jelentős fájdalom miatt azonnali beavatkozásra van szükség (pl. nagyon fájdalmas gyulladt fog vagy ínytasak „megnyitása”). Ilyen kivételes esetekben már az első találkozáskor megtörténik a rövid, okvetlenül szükséges kezelés a fájdalom gyors enyhítése céljából.

Mire van szükség az első alkalomkor?

Az első találkozásra számos információval készülhetünk, melyek segítik az orvos munkáját. Az alábbiak tartozhatnak ide:

·         dokumentációk betegségeinkről, korábbi orvosi beavatkozásokról, műtétekről

·         pontos leírás az összes szedett gyógyszerről, valamint azok adagolásáról

·         amennyiben rendelkezésünkre állnak korábbi fogászati röntgenfelvételeink akár analóg, akár digitális formában

Végül, de nem utolsó sorban, érdemes már előre végiggondolni, mikor alakul várhatóan úgy az időbeosztásunk, hogy rendszeresen el tudjunk járni a kezelésekre. Ezt legtöbb esetben magunk is tudjuk valamelyest alakítani, ha megvan az elszántság!

Így zajlik tehát az „eleje”. Hamarosan újabb cikkel jelentkezünk, melyben megosztjuk Önökkel a kezelés folyamatát. További információkért vegyék fel velünk a kapcsolatot vagy kérjenek tőlünk ingyenes konzultációt!

Dr. Párkányi László
 

Kérjen ingyenes konzultációt fogászatunkba!

magyar