Számos tévhit kering az interneten az implantátumokkal kapcsolatban és hozzánk is sokan fordulnak kérdéseikkel. A leggyakoribb kérdéseket válaszoljuk meg őszintén aktuális blogposztunkban!

Mi az az implantátum?

A fogászati értelemben vett implantátum tulajdonképpen egy titániumból készült csavar, mely anyagából és felszínéből kifolyólag közvetlen és stabil kapcsolatot képes kialakítani a csontsejtekkel, így alkalmas az elvesztett fog pótlására.

Milyen részei vannak az implantátumnak?

Maga a titánium csavar, ami a csontba kerül, az elveszett gyökér pótlására szolgál, és teljes egészében a csontba süllyesztve kerül behelyezésre. A gyógyulást követően egy gyógyulási/ínyformázó csavar kerül bele, mely előkészíti az implantátumot a szájüreggel való kapcsolatra és előformázza az ínyt a későbbi pótláshoz. Egy következő alkalommal kerül az úgynevezett felépítmény/műcsonk az implantátumba, ami egy lecsiszolt fognak felel meg. Ez az az eleme az implantátumnak, amire ezt követően rákerülhet az ideiglenes vagy végleges pótlás (korona, fix híd, kivehető pótlás).

Mennyi idő az implantátum csontosdása?

Ahhoz, hogy az implantátum és a csont között kialakuljon a stabil, biológiai kapcsolat, időre van szükség! Ez általánosságban 3 hónap. Léteznek azonban olyan modern implantátum felszínek is, melyeknek köszönhetően a gyógyulást adott esetben 2 hónapra, vagy akár 1 hónapra is le lehet csökkenteni. Ugyanakkor bizonyos esetekben, mikor az elégtelen csontmennyiség miatt csontpótlásra van szükség, a gyógyulási idő lényegesen hosszabb is lehet, mint a teljes egészében saját csontba ültetett implantátum esetén!

Kilökheti-e a szervezet az implantátumot?

Sokszor találkozni azzal a „mítosszal”, hogy valakinek a szervezete nem fogadta be az implantátumot. A fogászati implantátum az összes szervezetbe ültetett idegen anyag közül (ide értve: csípő protézis, ér stent...) a legmagasabb sikerességi aránnyal büszkélkedhet, az irodalom szerint ez az arány nagyjából 98%-os. Természetesen mivel egy biológiai folyamatról van szó egy emberi szervezetben, sohasem lehet 100%-ban gondolkodni, mint semmiben sem az orvostudományban. Azonban ismerjük azokat a tényezőket, amik ronthatják a beépülés esélyét és ezek többnyire szűrhetőek, kezelhetőek, kiküszöbölhetőek. Ilyenek például a jelenlévő fogágybetegség, dohányzás, rossz száj higiéné, bizonyos alapbetegségek (súlyos csontritkulás, cukorbetegség), valamint a nem megfelelő orvosi kivitelezés. A hiedelmekkel ellentétben a titánium anyagára való allergia rendkívül alacsony (feltehetőleg 0,5%).

Mennyi időre szól a beültetett implantátum?

Jogos kérdés mindenkitől, aki implantációs beavatkozáson megy keresztül, hogy mennyi ideig fogja tudni használni az implantátumát! Ezt egy számmal egyértelműen lehetetlen azonban megmondani. Mivel a mai értelemben vett modern fogászati implantátumok beültetése is 30 éves múltra tekint vissza, nagyon bízható, hosszútávú megoldásként tekinthetünk egy implantátumra! A fogorvosi irodalomban számtalan 20-30 éve utánkövetett sikeres esettel találkozhatunk. Mivel az implantátumok felszíne, és a sebészi technikák is rengeteget fejlődtek az utóbbi időben, a ma használta modern implantátumokkal reálisan elérhető egy élethossziglan tartó tartós, sikeres eredmény is! Azonban ez egyrészt nagyon függ a rendszeres fogorvosi kontrolltól és az otthoni tisztítástól, másrészről a technológia „újdonsága” miatt még mai napig sincsenek 40-50 éves utánkövetési eredmények, így garantálni sem lehet az élethosszig tartó sikerességet.

Kevés a csontom, nekem is lehet implantátumom?

Szerencsére a mai modern szájsebészetben (szinte) nincsen lehetetlen! Sok esetben, különösen régebben elvesztett fogak esetében már nincs elegendő csontállomány az az implantátum behelyezéséhez. Ennek a lehetőségéről minden esetben 3 dimenziós CT felvételen bizonyosodunk meg! Amennyiben kevés a csont, különféle csontpótló eljárásokkal újból fel lehet építeni a csontot, hogy az később ismét elegendő mennyiségben legyen jelen az implantátum befogadásához. Ez a csontpótlás bizonyos esetekben az implantációval együtt is történhet, más esetekben azt megelőzően kell, hogy történjen. Bár a beavatkozás ijesztően hangozhat, a modern bioanyagoknak köszönhetően már egy csontpótlás sem jelent jelentős sebészi megterhelést!

Ha már implantátumom van, azzal már ugye nem lehet baj?

Ez sajnos nem igaz, sőt! Bár az implantáció egy nagyon kiforrott, megbízható eljárás kiemelkedő sikerességgel, tudni kell róla, hogy érzékenyebb „rendszer”, mint a fogak! Sokkal nehezebben kezelhető egy gyulladás körülötte és gyorsabb, súlyosabb lefolyású is lehet, mint egy fog esetében! Ezért kell implantátum esetén különösen ügyelni a szájhigiénére és a rendszeres fogorvosi kontrollokon való részvételre! Bár már kialakult foghiány esetében minden kétséget kizáróan az implantátum a legjobb megoldás, sőt bizonyos menthetetlen fogak esetében is, azonban ne felejtsük, ha egy akár szuvas, törött fog esetén is lehetőség van annak a megmentésére, mindig azt válasszuk, ugyanis a saját fog a legjobb implantátum!

Ha Ön is szeretné elveszett fogait a legmodernebb és legprecízebb technikával pótolni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Párkányi László
 

Kérjen ingyenes konzultációt fogászatunkba!

magyar