Manapság a tv képernyője előtt ülve, vagy csak bármely hetilap hasábjait átlapozva az ember szebbnél szebb, szabályos, hófehér mosollyal találkozik! Gyakorlatilag szinte minden közismert ember, beleérte a “ZS - kategóriás” valóságshowból kikerült “celebeket” is, látszólag hibátlan mosollyal rendelkeznek a média közvetítésén keresztül. De mi lehet a titkuk?

Megnyugtatunk mindenkit, ők sem születtek mind így!

Sőt! A sárgás, akár kicsit kusza fogazat nagyon gyakori jelenség, és nem feltétlenül jelent ez akármilyen betegséget a fogak, avagy a fogágy részéről! Ugyanakkor, mindenki álma egy többé-kevésbé szabályos, lehetőleg fehér, egészséget és önbizalmat sugárzó mosoly!

Mi a probléma az otthoni fogfehérítéssel?

A képernyőn, illetve újságokban látott mosolyok szinte kivétel nélkül fogorvosok kemény munkáját tükrözik!

Bár az internetet manapság elárasztják a gyorsabbnál gyorsabb, és rendkívül hatékony, ráadásul fogorvosi beavatkozást sem igénylő fogfehérítési módszerek, azonban tudni kell, hogy ezek nem feltétlenül hatékonyak, és még ha azok lennének, akkor sem jelentenének megoldást az esztétikai problémák nagy részére!

Először is gyorsan kitérnék a “bolti” fogfehérítők kártékonyságára, különös tekintettel az ezeket övező marketingre! Amennyiben fogorvosi beavatkozás nélkül alkalmazza ezeket az ember, kimarad a rendkívül fontos szűrővizsgálat, ezáltal könnyen lehet, hogy gyulladt, vérző ínyre, valamint szuvas fogakra kerül a fogfehérítő anyag, ami jelentősen képes rontani ezáltal az amúgy sem egészséges fogak, és az íny állapotát.

Másodszor, ha feltételezzük, hogy ezek a szerek hatékonyak, akkor erős oxidáló hatóanyagot (ami végzi a fehérítést) kell, hogy tartalmazzanak. Ebben az esetben a saját, nem kontrollált, otthoni használat esetén olyan érzékenységet is lehet okozni a fogaknak, hogy a beszéd közben történő levegőbeáramlás is elképesztő érzékenységet, fájdalmat tud előidézni!

Harmadszor, ha feltételezzük, hogy jogszerűen ellenőrzött, korlátolt hatóanyag-tartalmú terméket vásárolunk a boltban, mely nagy intenzitású otthoni használat esetén sem képes ártani a fogaknak, annak bizony olyan alacsony hatóanyag tartalma kell, hogy legyen, ami aligha hatásos…

Na ez a baj az otthoni fogfehérítéssel! 

Mit láthatunk a reklámokban?

A képernyőkön látott hibátlan mosolyokat, ha megfigyeljük, nem csak a fogak színe, hanem azok formája, mérete, aránya is ideális! Mivel erre a fehérítés önmagában képtelen, ennél fogva kijelenthetjük, hogy ezek a mosolyok sohasem fehérítés által kapták végső pompájukat, hanem úgynevezett “kerámia héjakkal” lettek ellátva! Ezek fogorvosi beavatkozás által készült kis kerámia lapocskák, melyeket egyenként, külön-külön ragasztanak az alig érintett fogakra, és az erőteljes kémiai rögzülés folytán, azok hosszú éveken keresztül, ideális esetben akár élethossziglan a fogakon maradnak normális használat mellett!

Egyrészt fontos tudni, hogy nagyon kusza fogazat esetén a kerámia héj sem egy azonnali megoldás, azt sok esetben meg kell, hogy előzze fogszabályozó kezelés! Azt is fontos tudni, hogy bár a kerámia héjak egyenértékűek tudnak lenni a fogakkal felragasztva, attól még a rendeltetésszerű használat, az alapos fogtisztítás, és a rendszeres fogorvosi kontroll mind-mind alapfeltétele annak, hogy ezek a héjak hosszútávon be tudják tölteni mosolyszépítő szerepüket!

Dr. Párkányi László
 

Kérjen ingyenes konzultációt fogászatunkba!

magyar